Noul sistem de stingere a bateriilor de tracțiune la vehiculele electrice – Rosenbauer

Rosenbauer lansează un nou sistem de stingere a incendiilor la bateriilor de tracțiune în vehiculele electrice. Sistemul poate fi folosit pentru a stinge în siguranță și eficient bateriile de înaltă tensiune pe bază de litiu-ion. Permite răcirea directă a modulelor bateriei sau a celulelor din module și, astfel, o oprire rapidă a propagării evadării termice a celulelor.

Siguranța pompierului a fost prioritatea principală în timpul dezvoltării și se realizează prin faptul că pompierul se află doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp în apropierea vehiculului care arde și sistemul este activat de la distanță de siguranță. Sistemul de stingere aplica apa exact acolo unde este nevoie: pentru racirea celulelor si modulelor din carcasa bateriei. Stingerea are loc astfel într-un mod foarte eficient din punct de vedere al resurselor și reduce la minimum răspândirea gazelor de ardere. 

Descriere funcțională
Sistemul este format din două componente principale, o unitate de stingere și o unitate de control, care sunt conectate între ele prin furtunuri. Unitatea de stingere este poziționată pe baterie și, dacă este necesar, sprijinită pe caroserie sau alte puncte. Poziția preferată este între drum și vehicul atunci când vehiculul este pe toate cele patru roți. De asemenea, este posibilă utilizarea sistemului prin interior și portbagaj, sau din partea de sus în cazul vehiculelor întinse pe lateral sau pe acoperiș.

Sistemul este activat prin intermediul unității de comandă la o distanță suficientă de vehicul (aprox. 8 metri). Duza de perforare este introdusă în baterie cu o forță de câteva tone, iar apa este descărcată direct în baterie prin duza perforată. Apa umple complet carcasa bateriei și astfel asigură o răcire eficientă. Alimentarea cu apă a unui vehicul de stingere a incendiilor cu rezervor normal/ vehicul de stingere a incendiilor și de salvare i este suficientă pentru a asigura stingerea cu succes. O pompă de presiune normală este suficientă pentru alimentarea cu apă.

După ce bateria a fost răcită până la punctul în care temperatura celulei este într-un interval sigur, vehiculul este pregătit pentru transport. Unitatea de stingere poate rămâne în baterie în timpul transportului (și la locul de carantină). Acest lucru permite pomparea rapidă a apei în carcasa bateriei în orice moment, indiferent dacă vehiculul este transportat cu un basculant pentru containere rulante sau pe un camion de remorcare cu o pătură antiincendiară.

Tehnologia confirmată
Sistemul a fost testat în numeroase teste de incendiu de către Rosenbauer cu o mare varietate de modele de baterii (husă, celule prismatice și rotunde) pe diferite platforme de vehicule. În plus, departamentele de pompieri industriali, profesioniști și voluntari din Europa au testat sistemul de luni de zile cu tacticile lor operaționale, tehnologia operațională și echipajele, demonstrând că este compatibil cu resursele și tacticile existente. 

„Am fost foarte încântați să putem dezvolta și testa sistemul de stingere împreună cu Rosenbauer și să fim implicați în îmbunătățirea și dezvoltarea ulterioară a acestuia. Sistemul de stingere este în prezent unul dintre cele mai bune și mai inovatoare de acest gen pentru a limita răspândirea bateriei. incendii. Funcționarea este foarte ușor de utilizat și eficientă. Din punctul meu de vedere, sistemul este o necesitate pentru fiecare departament de pompieri. Suntem mândri că avem o relație de lucru atât de strânsă cu Rosenbauer și așteptăm cu nerăbdare să abordăm noi proiecte împreună în viitorul.”
Patrick Looß, șeful departamentului de pompieri Securitas Fire & Safety, c/o Porsche Leipzig

„Stingerea bateriilor este o contribuție importantă la utilizarea în siguranță a mobilității electrice, și în ceea ce privește societatea. Acesta este motivul pentru care VDA/VDIK susține subiectul și Opel, Volkswagen, BMW, Volvo, Tesla și Audi, de exemplu, au furnizat pachete de baterii. de ultimă generație și vehicule complete pentru testele de incendiu importante și necesare din ultimii doi ani.Cea mai bună modalitate de a evita poluanții din aer și apa de stingere a incendiilor este stingerea rapidă și eficientă.Și asta asigură împreună sistemul de stingere Rosenbauer cu o aplicație cât mai sigură posibil pentru pompieri.”
Jürgen Peitz, șeful Grupului de lucru VDA și VDIK „Salvarea oamenilor din vehiculele implicate într-un accident”

Sursa : www.rosenbauer.com