Hugh A. Halligan

Haliganul , este poate cel mai emblematic instrument atunci când vine vorba de intrarea prin forțare  .Dar de unde a venit? De ce a fost dezvoltat? Cine a făcut-o? Cum s-a ajuns la barele haligani de astăzi? 

În 1916, Hugh Halligans-a alăturat Departamentului de Pompieri din New York (FDNY) și a activat până în 1959. Timp de 43 de ani, Chief Halligan s-a dedicat serviciului de pompieri, și a trecut prin toate compartimentele departamentului , ajungând la rangul de Șef adjunct. La câțiva ani după ce s-a alăturat serviciului de pompieri, FDNY a adoptat primul levier modern, unealta cu gheare .

Bara cu gheare avea o greutate mare, era greu de folosit și din cauza suprafeței de lovire descentrate , făcea dificilă introducerea ei dupa toc prin lovire . Avea o gheară la un capăt și furca la celălalt.  Povestea din spatele acestei prime unelte ,face parte din istoria FDNY, mai exact, se zice că , un grup de hoții au dat foc unui seif de bancă pentru a-și acoperi urmele. Dupa stingerea incendiului , pompierii au descoperit unealta cu gheare. Intrigați de designul său și că a putut fi folosit pentru a sparge o bancă, pompierii l-au adoptat.

Au trecut câțiva ani și lucrurile s-au schimbat, așa cum se întâmplă întotdeauna în serviciul de pompieri. Căpitanul John Kelly de la Ladder 163 a produs ceea ce a fost numit unealta Kelly .

Unealta Kelly era mai scurtă, în jur de 60 cm și era făcută din oțel sudat. Instrumentul era încă foarte greu.Unealta a scăpat de gheara și de suprafața de lovire descentrată, înlocuind gheara cu o daltă la 90 de grade. Acest lucru a plasat punctul de lovire în linie cu axul barei .  Capătul furcii a fost de asemenea înlocuit cu incă un capăt de daltă . Această unealtă a devenit o soluție destul de bună pentru intrarea prin forțare . Cu toate acestea, mulți pompieri au preferat totuși unealta cu gheare pentru unele avantaje specifice pe care le avea față de unealta Kelly. Adesea, ambele unelte erau folosite in paralel. .

Chief Halligan a crezut că ar putea îmbunătăți ambele instrumente. Cu câțiva ani înainte de inventarea halliganului, șeful Halligan a fost la un incendiu de subsol, unde a observat multe dezavantaje aparente ale barei cu gheare. Era atât de convins de necesitatea unui nou instrument încât l-a abordat pe comisarul FDNY la acea vreme, John J. McElligott.  Comisarul McElligott i-a ordonat șefului Halligan să înceapă lucrul la ceva nou pentru departament. Șeful Halligan a fost impresionat de bara cu gheara dar , dezavantajele acestea au fost că era sudată și cântărea mult. Șeful Halligan dorea ceva care să aivă o greutate redusă și sa fie ușor de manevrat, dar care să fie încă puternic și să nu se cedeze in timpul folosirii .  Șeful a petrecut ore întregi cercetând și folosind încercări și erori pentru a găsi instrumentul perfect. În 1948 s-a născut unealta halligan . Șeful Halligan a declarat că procesul de fabricare al uneltei originale a durat 18 ore. Uneltele au trebuit să fie încălzite lent, ceea ce a dus de mai multe ori la ruperea unora dintre unelte în cazul utilizării intense. Șeful Halligan a decis să folosească o unealtă forjată dintr-o singură bucată de oțel nr. 4140 (cu conținut ridicat de carbon). 

Halliganul a fost introdus pe piață și a avut un succes instantaneu. Până în 1950, Departamentul de Pompieri din Boston a dotat fiecare departament cu noile bare Halligan . Folclorul spune că FDNY nu ar fi cumpărat uneltele de la șeful Halligan, deoarece credeau că este un conflict de interese. Șeful Halligan și-a brevetat designul pentru a se asigura că îl protejează.  Deoarece succesul acestei bare a fost foarte mare , departamentele din new york au fost nevoite sa le achizitioneze intr-un final.

Una dintre poveștile mele folclorice preferate despre halligan implică ștampilele de pe furculile halliganului. Edițiile ulterioare ale halliganului aveau inscriptionat ” AM+DG ” pe o parte a furcilor .

Șeful Halligan era un om foarte religios și se crede că inițialele reprezintă  ” Ad Majorem Dei Gloriam ”  , AD MAIOREM DEI GLORIAM (lat.) întru preamărirea Domnului – Deviza Ordinului iezuiților. În sens mai larg: a acționa dezinteresat în numele unei cauze nobile”. . În timpul cercetării mele pentru acest articol, am dat peste o secțiune de comentarii pe hookandirons.com. Pe site-ul lor, ei au repatat aceeași poveste. O femeie pe nume Virginia Rogers, care declară că este nepoata șefului Halliga, a comentat că AM+DG reprezintă într-adevăr Ad Majorem Dei Gloriam .

În perioada în care brevetul a expirat, alți producători de scule au început să creeze copii ale halliganului. Orașul New York a achiziționat aceste unelte și a început să repartizeze companiilor din oraș. Se spune că unele departament au continuat să cumpere unelte halligan originale , care erau mult mai bune decat copiile lor .  Pe măsură ce alți producători de scule au continuat să facă copii ale designului șefului Halligan, calitatea sculelor sa deteriorat. Haliganurile din trei piese cu capete strânse au devenit foarte comune în anii 1970, deoarece erau mai ieftine de fabricat .Acete unelte au avut problemele lor, dar, din fericire, un alt pompier din cadrul FDNY a văzut nevoia unui nou instrument.

 K-Tool a fost inventat în 1972, iar în 1975, McLaughlin a inventat Pro-Bar . McLaughlin și vărul său, Bob Farrell, un căpitan FDNY, doreau o unealtă cu furci lungi și subțiri și o daltă puțin mai lungă decât a halliganul original. Ei doreau, de asemenea, o furcă cu o ușoară curbă, spre deosebire de halliganele din trei piese fixate care erau pe piață. 

McLaughlin avea deja un brevet și deținea deja o companie, pentru că făcea K-Tool în ultimii ani. Pro-Barurile originale au fost realizate de compania K-Tool. De aceea, până astăzi furcile sunt ștanțate cu K-Tool Co (foto 8). 

Acum, când McLaughlin și Farrell se pregăteau să intre pe piață cu noua lor bară , s-au dus la Chief Halligan cu ideea de a păstra numele „halligan”. Deși brevetul asupra halliganului fusese de mult scos, numele pot fi înregistrate sau reînnoite pe termen nelimitat. McLaughlin și Farrell i-au spus șefului Halligan cum au îmbunătățit instrumentul său și cum doresc să-i păstreze numele. Ei s-au oferit să-i plătească o redevență permanentă și să continue să-și plătească familia după ce acesta moare, deoarece familia deține numele „instrumentului halligan”. Șeful Halligan a crezut că toate acestea sunt grozave, dar avea o întrebare: aveau de gând să vândă la FDNY? McLaughlin și Farrell au spus că au plănuit să vândă propriului departament, dacă departamentul îl va vrea. Asta a fost o problemă pentru șeful Halligan și nu le-a dat niciodată să folosească numele.

Căpitanul Farrell a fost rănit la locul de muncă și s-a pensionat. A înființat compania Fire Hooks Unlimited în 1980. McLaughlin a licențiat Pro-Bar și K-Tool către Farrell și Fire Hooks Unlimited, care continuă să producă pe ambele și astăzi. Pro-Bar este standardul când vine vorba de design și calitate halligan și este instrumentul de intrare forțată folosit de FDNY și departamentele din întreaga țară.

BARA HALLIGAN A VENIT CA O NECESITATE

Halligan a recunoscut deficiențele acestol unelte și a dezvoltat ranga Halligan, pentru forțarea rapidă a ușilor încuiate . La momentul creării sale, o unealtă standard Halligan avea aproximativ 76 cm lungime și cântărea aproximativ 3.85 kg.

Bara Halligan a fost proiectat cu un ochi către utilitate maximă, eficiență și viteză, în scopul intrării prin forțare și al demolării de urgență. Uneltele originale Halligan nu mai sunt produse, dar sunt iterații ale acestora. Sculele mici asistate hidraulic folosite pentru a forța usile , sunt mai des folosite. Chiar dacă instrumentele de intrare forțată devin mai mecanice, pompierii trebuie să știe întotdeauna cum să folosească instrumentele manuale precum Halliganul, în cazul în care un dispozitiv mecanic eșuează.

APLICAȚIILE MODERNE PENTRU INSTRUMENTUL HALLIGAN AU EVOLUAT

Deși instrumentul Halligan a fost conceput inițial ca un instrument de intrare prin forțare, versatilitatea sa a condus la recunoașterea unei game de aplicații variate. Pe forțarea usilor, Halliganul poate fi folosit pentru a deschide lacăte și a rupe lanțuri. Și în scenariile de intrare forțată deosebit de dificile, Halligan poate fi folosit și pentru a îndepărta știfturile balamalei sau chiar o ușă întreagă.

Alte aplicații populare ale instrumentului Halligan includ:

  • Deschiderea ferestrelor
  • Asigurarea unei scări
  • Curățați tocurile ferestrelor și ușilor înainte de intrare
  • Furnizarea de sprijin pentru picioare atunci când sunteți pe un acoperiș
  • Demolare pereți interiori
  • Diferite utilitati in cazul accidentelor rutiere si descarcerare
  • Ridicarea capacelor de canal
  • Servind drept ancoră în auto-salvare de la un etaj superior

Gasesti in urmatorul articol video , diverse metode de folosite a barei Halligan >>> Click aici <<<

CURS VIDEO de deschidere usi cu ajutorul barei Halligan >>> Click aici <<<

Acestea sunt doar câteva exemple de scenarii în care se folosește un instrument Halligan, cu toate acestea, aplicarea sa ajunge la aproape orice situație în care ar putea fi necesară perforarea, ridicarea, înțeparea, îndoirea, răsucirea sau lovirea.

Design-ul Barei Halligan a evoluat in timp si a devin echipament standard , transportat la bordul aproape a oricărei mașini de pompieri din lume .

Uneltele originale Halligan nu mai sunt fabricate și au devenit obiecte de colecție râvnite. Istoria instrumentului Halligan face parte dintr-o expoziție permanentă la Muzeul de Pompieri din New York City, dezvăluită în 2012. Hugh A. Halligan s-a retras din FDNY pe 16 septembrie 1959 la aniversarea lui de şaizeci şi cinci de ani.

El a incetat din viata pe data de 27 Feb 1987 la varsta de 92 de ani .

Articol preluat si tradus de pe : https://www.fireengineering.com/apparatus-equipment/the-halligan-part-1/