Video – Alba Iulia a gazduit prima serie a cursului Incident Command System 2023

Pentru a gestiona eficient orice situație de urgență, pregătirea continuă este cheia succesului. 150 de ofițeri pompieri din comanda subunităților și din centrele operaționale își vor consolida cunoștințele în activitatea de conducere a intervenției în primele etape. În acest sens, în următoarea perioadă vor fi organizate alte cinci serii, în fiecare sesiune fiind instruiți 25 de pompieri.

Cursul urmărește aprofundarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților dobândite privind realizarea dispozitivelor de intervenție și adaptarea lor în funcție de riscul produs și de evoluția situației operative, organizarea și funcționarea punctului operativ avansat și a punctului de comandă mobil în contextul conducerii situațiilor de urgență, organizarea personalului la locul intervenției, precum și protecția salvatorilor în diverse situații.

Totodată, în cadrul fiecărei sesiuni de pregătire sunt organizate două exerciții în realitate virtuală (cu ajutorul sistemului XVR) și două exerciții în teren, simulând scenarii cât mai apropiate de cele întâlnite în misiunile reale.

Programul de formare Incident Command System se desfășoară în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare și asanare a muniției neexplodate – RESILIENCE”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.