Stingerea incediilor la autovehicule

Incendiile la autoturisme pot apărea in mai multe situatii : când vehiculul este condus, când este parcat și oprit sau ca urmare a unui accident care compromite unul dintre sistemele vehiculului sau încărcătura.

Masurile de siguranță la incendiile de vehicule sunt aceleași ca pentru toate incendiile:

 1. Siguranța zonei

 2. Siguranța echipajului de interventie

 3. Stingerea

Inainte de inceperea operațiunii de stingere , trebuie sa ținem cont de cateva aspecte :

  1. Poziționarea autospecialei – poziționați autospeciala la minimum 30 de m de atovehiculul incendiat , in direcția opusă batăi vāntului , deasupra incendiului daca drumul este inclinat și in asa fel incat sa protejeze echipajul si zona de interventie de traficul in desfasurare .
pozitionare auto

Sa urmarim de ce este atat de importanta pozitionarea autospecialei :

2. Recunoașterea – identificați principalele pericole de la locul incendiului  ( prezenta pasagerilor in autoturism , incarcatura cu substante periculoase , scurgeri de carburanti ,  cabluri electrice cazute ) inainte de a executa alte operațiuni .

3. Taficul rutier – purtati echipamentul de protectie complet , benzile reflectorizante ale acestuia ajuta sa fiti mai usor de identificat pentru soferii din trafic . Evitati sa va concentrati doar pe stingerea incendiului si aveti grija si la traficul rutier daca nu a fost intrerupt . La nevoie cereti sprijin din partea politiei .

Stingerea incendiului

Incendiile auto au potențialul de a răni grav pompierii.  Dacă nu există niciun pericol pentru pasageri (de fapt, toți ocupanții sunt în afara vehiculului), incendiul trebuie atacat ținând cont de existenta mai multor pericole .

Folosiți echipamentul de protectie complet , inclusiv aparatul de respirat . Un incendiu de autovehicul este un INCENDIU , arderea plasticului si a altor componente degaja fum toxic si particule cancerigene .

Identificați marca , modelul , tipul combustibilui , vechimea autovehicului  si locul incendiului : compartimentul motor , habitaclu , portbagaj sau complet

Atacați incendiu la un unghi de 45 de grade fața de colțul autoturismului pentru a fi protejat de posibilele explozii ale amortizoarelor capotei , portbagajului sau a anvelopelor.

Daca este posibil , securizați autovehicului impotriva deplasarii.

Incepeți operațiunea de stingere de la o distanta sigura  folosint un jet de apa compact . Stingeti in prima faza focarele de sub autovehicul. Directionand jetul de apa in partea inferiora se obtine o racire eficienta a rezervorului de combustibil si a conductelor acestuia care sunt de regula din Polietilenă de înaltă densitate ( HDPE )  .

La fel ca toate materialele plastice, Polietilena se topește la temperaturi foarte scăzute ( 220 ~ 260 ℃ )rezultant o scurgere considerabila de combustibil sub autovehiculul in flacari deci un pericol suplimentar. Urmariti in permanenta posibilele scurgeri si daca este nevoie folositi si spuma pentru stingere si evitarea reaprinderii combustibilului scurs .

NU BAGATI APA IN REZERVOR !

Raciti si anvelopele pentru a reduce riscul de explozie .

Explozie anvelopa

Dupa lichidarea focarelor de sub autovehicul se poate avansa in siguranta spre autovehicul .

Răciti stalpii A ,B C si D unde de obicei exista buteliile airbag-urilor sau amortizoarele cu gaz ale portbagajului , care pot exploda .

Pe parcurs ce avansati spre incendiu , treceti la un jet pulverizat pentru a acoperii o suprafata mai mare si a avea un efect mai bun de stingere , dar si o protectie mai buna la adapostul jetului de apa .

Dupa stingerea incendiului din habitaclu , deschideti capota si portbagajul pentru a identifica alte focare ascunse.

La majoritatea incendiilor , cablul de deschidere a capotei se deterioreaza si deschiderea acesteia devine dificila .Acționați cu jetul de apa asupra compartimentului  motor ( inainte de a deschide capota ) reducand riscul de explozie al amortizoarelor capotei.  Puteți face acest lucru folosind un jet compact care va ricosa din asfalt in compartimentul motor . Se mai poate actiona pe la rotile din fața , prin grila motorului sau pe la faruri daca s-au topit.

Incendiu se mai poate manifesta în portbagajul unui vehicul si poate prezenta pericole necunoscute . Identificati daca exista substante periculoase sau care este natura marfurilor transportate in cazut camionetelor sau autocamioanelor.

Incendiile din portbagaj pot fi stinse în mai multe moduri: daca nu se poate deschide portbagajul , puteți direcționați jetul prin bancheta din spate dacă acesta a fost arsa sau indepartati una din lampile spate si actionati prin spatiu creat .